دیزل ژنراتور چیست و چه کارکردی در لیفتراکها دارد؟
یک دیزل ژنراتور (Diesel Generator) یا به عبارت بهتر ژنراتور دیزلی که گاهی موتور برق نیز نامیده میشود انرژی مکانیکی (حرکتی) را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. در واقع، یک ژنراتور دیزلی ترکیبی از یک موتور دیزلی (برای چرخاندن ژنراتور) و یک آلترناتور یا ژنراتور الکتریکی است که از آن برای تولید انرژی الکتریکی استفاده میشود. در این بین یکی از انواع لیفتراکها، لیفتراک دیزل است که از موتور دیزل به منظور تولید نیروی مورد نیاز برای جابهجایی بارهای سنگین استفاده میکند. در این مطلب قصد داریم تا با لیفتراکهای دیزلی و کاربرد دقیق این نوع از موتورها در لیفتراک آشنا شویم.
مزایای استفاده از دیزل ژنراتور در لیفتراکهالیفتراک
دیزل ژنراتور که با استفاده سوخت گازوئیل کار میکند نسبت به ژنراتورهای گازی برتریهایی دارد. قبل از خرید دیزل ژنراتور بهتر است بدانید دیزل ژنراتور چیست و چه مزایایی دارد. با دانستن ویژگی های دیزل ژنراتور میتوانید با آگاهی بیشتری نسبت به خرید آن اقدام کنید. به دلایلی که در ادامه به آن اشاره کردهایم، بسیاری از افراد مشتاق به خرید ژنراتور گازوئیلی میشوند و درست به همین علت است که دیزل ژنراتورها اهمیت پیدا میکنند.
در لیست زیر مزایای استفاده از دیزلژنراتور قابل مشاهده است:
- دیزل ژنراتور ایمنی بیشتری نسبت به ژنراتورهای گازی دارد
- قدرت دیزل ژنراتور بسیار بیشتر از ژنراتورهای گازی یا بنزینی است بههمین علت کاربردیتر هستند
- هزینه تعمیر و نگهداری دیزلژنراتور کمتر از ژنراتورهای گازسوز است
- دیزل ژنراتور طول عمر بیشتری و دوام بالاتری نسبت به سایر دستگاه ها دارد
اصلیترین قطعات دیزل ژنراتور چطور کار میکنند؟
قطعات دیزل ژنراتور در شرکت های مختلفی تولید و سپس توسط همان شرکتها یا کمپانیهای واسط، کوپله میشوند و در اختیار مردم قرار میگیرند. در ادامه این بخش قصد داریم تا به بررسی اصلیترین قطعات دیزل ژنراتور، ویژگیها و چگونگی عملکرد آنها بپردازیم.
موتور؛ اصلیترین قطعه یک دیزل ژنراتور
اصلیترین قطعه یک دیزل ژنراتور، موتور آن است. هر چقدر قدرت موتور بیشتر باشد، به آلترناتور قدرتمندی برای تولید الکتریسیته نیاز دارد. موتور دیزل که قطعه ای حیاتی در دیزلژنراتور است، نقش بسیار مهمی نسبت به قطعات دیگر دارد. عمل احتراق موتور دیزل در چهار عمل تنفس، تراکم، انفجار و تخلیه خلاصه می شود. یک موتور چهارزمانه (Four-stroke engine) قدرت بیشتری نسبت به نوع دو زمانه دارد.
بدون آلترنانور، دیزل قادر به تولید برق نیست
وظیفهی آلترناتور در یک دیزلژنراتور چیست؟ آلترناتور یکی از قطعات اصلی ژنراتور دیزلی بهحساب میآید و بدون وجود این قطعه، دستگاه عملا نمیتواند برق تولید کند. نام صحیح و علمی این قطعه آلترناتور است که در میان عموم مردم به اشتباه ژنراتور گفته میشود. درون این قطعه سیمپیچهایی وجود دارد که با استفاده از میدان مغناطیسی، نیروی حاصل از موتور را به خروجی برق تبدیل میکند.
سیستم سوخترسانی دیزل ژنراتور
سیستم سوخترسانی دیزل ژنراتور شامل مخزن سوخت، لولهی مخزن سوخت، فیلتر سوخت گازوئیل، آبگیر سوخت، پمپ سوخت و تزریقکننده سوخت است. ابتدا گازوئیل از طریق لولهای وارد پمپ می شود و از طریق انژکتور به درون سیلندر تزریق میشود.
سیستم خنککننده
سیستم خنککننده در اکثر دیزلژنراتورها از نوع آب خنک است. این سیستم دمای موتور را تنظیم و از افزایش دمای بیش از حد آن جلوگیری کند. در حقیقت قاتل اصلی عملکرد موتور، حرارت بیش از حد است که در صورت نبود یک سیستم خنک کننده کارآمد، موتور آن دچار افت عملکرد خواهد شد.
کنترل پنل دیزلژنراتور
تابلو کنترل یا کنترل پنل از اجزای جدانشدنی یک ژنراتور گازوئیلی است و با استفاده از آن میتوان به مشکلات دستگاه پی برد و آلارم و ارورهای دستگاه را رصد کرد. تابلو کنترل عهده دار نمایش دمای آب، ولتاژ و فرکانس خروجی، مقدار سوخت، فشار روغن و بسیاری از موارد دیگر است. با نمایش این اطلاعات پراهمیت، کاربر را از وجود هر گونه مشکلی آگاه می کند تا درصدد رفع آن اقدامات لازم انجام گیرد.
توربوشارژ چیست؟
هر چقدر از سطح دریا فاصله میگیریم، غلظت اکسیژن موجود در هوا کمتر میشود. اگر موتور مورد نظر در مناطقی که به مقدار کافی اکسیژن وجود ندارد استفاده شود، افت فشار هوا باعث اختلال در عملکرد موتور میشود. با مجهز کردن دستگاه به سیستم تنفس توربوشارژ، میتوان کمبود فشار اکسیژن را جبران کرد و قدرت موتور را بالا برد.
لیفتراک دیزلی چیست و چه مزایایی دارد؟
در این بخش قصد داریم تا با لیفتراکهایی که از موتور دیزل ژنرانور استفاده میکنند آشنا شویم. لیفتراک دیزل وسیله نقلیهای است که برای بلند کردن اجسامی مثل پالتهای چوبی و یا سایر اجسام سنگین استفاده میشود و همانطور که از نام آن پیداست سوخت دیزل را بهجای باطری یا بنزین تخلیه میکند. موتورهای سوخت دیزلی به طور معمول در ماشینهای بزرگتری تعبیه میشوند که برای استفاده در کاربردهای سنگین طراحی شدهاند، بنابراین یک لیفتراک دیزلی به احتمال فراوان بسیار بزرگتر از لیفتراکهای دوگانهسوز و لیفتراکهای برقی است.
از جمله مزایای لیفتراکهای دیزلی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سهولت رانندگی و کنترل دستگاه
- کاهش هزینهها
- امنیت بالا
- افزایش راندمان کار
- کاهش مصرف سوخت (مصرف بهینه انرژی)
- سیستم پایدار حمل بار
- مجهز به سیستم خنک کننده موتور (از گرم شدن بیش از حد موتورجلوگیری میکند)
- نیاز به تعمیرات و نگهداری به صورت دورهای
- سیستم ترمز پیشرفته مجهز به روغن ( موجب افزایش دوام و طول عمر لاستیک ها میشود)
کاربردهای لیفتراک دیزلی
همانطور که گفته شد لیفتراکهای گازوئیلی قدرتمندتر هستند و گشتاور بیشتری تولید میکنند، به همین دلیل برای حمل و جابهجایی اجسام بزرگ و سنگین بسیار سودمند هستند. لیفتراکهای دیزلی در محیطهای کشاورزی یا صنعتی استفاده میشوند که در آنها توان خروجی و تولید گشتاور مهم است. این نوع دستگاهها برای فضاهای باز، بهویژه در زمینهای ناهموار، جابهجایی و بلند کردن بارهای سنگین، بالا رفتن از رمپهای شیبدار انتخاب مناسبی هستند.
دیژل ژنراتور امکان استفاده از لیفتراکها را در هر شرایطی میدهد
لیفتراکهای دیزلی برای حمل بار بسیار بالا مناسب هستند و قابلیت استفاده در انواع شرایط محیطی را داشته و مقاومت بالایی دارند. لیفتراک دیزل، رایج ترین نوع لیفتراک است که در صنعت مورد استفاده بیشتر افراد قرار میگیرد. موتور دیزلی این لیفتراکها نسبت به نوع لیفتراک بنزینی، قدرت بیشتری دارند؛ زیرا ساختار و نوع احتراق درون موتور در این دو نوع لیفتراک با هم متفاوت است. لیفتراک دیزلی می تواند بارهای سنگین را جابه جا کرده و آن ها را تا ارتفاع بیشتری بلند کند.