لیفتراک چیست؟

لیفتراک (Forklift یا Lift Truck) ماشین آلاتی است که برای حمل و نقل و جابجایی مواد در فواصل کوتاه استفاده می‌شود. لیفتراک در سال 1906 اختراع شد تا بتواند عملیات مربوط به به جابجایی و انتقال وسایل در انبارها و کارخانه‌ها را به راحتی انجام دهد. اکنون از لیفتراک برای کاربردهای بسیاری استفاده می‌شود زیرا این وسیله می‌تواند در زمان و هزینه‌های بلند مدت یک کسب و کار صرفه جویی کند. پس برای شناخت عمیق‌تر لیفتراک با ما همراه باشید.

تعریف لیفتراک

لیفتراک یک وسیله نقلیه کوچک با دیفرانسیل عقب و یک چنگال بالابر در جلو است که می‌توان محموله و مواد را از جایی به جای دیگر حمل کند. نام لیفتراک از شاخک‌های چنگال ‌مانندشان گرفته شده است که زیر بار می‌لغزند تا آن را بلند کند. لیفتراک‌ها از نظر ظرفیت بار و منبع تغذیه متفاوت هستند، برخی از آنها با گاز ال پی جی و بعضی دیگر با بنزین، گازوئیل و حتی برق کار می‌کنند.

توانایی بلند کردن و پایین آوردن شاخک‌ها به صورت عمودی توسط اپراتور از طریق اهرمی حاصل می‌شود که فشار درون سیلندرهای هیدرولیک دستگاه را کنترل می‌کند. از جنبه فنی، لیفتراک‌ها توسط دو مکانیسم درهم تنیده شده از جمله سیلندرهای هیدرولیک و قرقره‌های زنجیره غلتکی که از فشار برای بالا و پایین بردن بار روی شاخک‌ها استفاده می‌کنند، نیرو می‌گیرند.

از آنجایی که صنایع مختلفی در طول سال‌ها از این ماشین آلات استفاده می‌کنند، لیفتراک‌ها برای حمل مواد مختلف و عبور از زمین‌های گوناگون به صورت سفارشی ساخته می‌شوند. اکنون از لیفتراک‌ها برای جابجایی کانتینرهای حمل و نقل و حمل مصالح ساختمانی در پروژه‌های زیرساختی و همچنین مصارف عادی مربوط به کارخانه‌ها استفاده می‌شود. لیفتراک ماشین آلاتی فوق العاده است زیرا توانایی بلند کردن و جابجایی تعداد زیادی مواد را دارد.

لیفتراک

تاریخچه لیفتراک

در طول تاریخ بشر، ابزار و ماشین آلات، با هدف آسان‌‌تر کردن کارهای دشوار اختراع شده‌اند. از اختراع اهرم در عصر حجر گرفته تا پیچ ارشمیدس، طراحی و ساخت دستگاهی برای انجام کارهای فراتر از توانایی انسان، تکامل صنعتی را با سرعتی شتابان به جلو سوق داده است. توسعه لیفتراک مدرن امروزی نیز از این امر مستثنی نیست.

لیفتراک‌های امروزی احتمالاً ترکیبی از ماشین‌های باربری مختلف هستند که در طول انقلاب صنعتی اوایل قرن نوزدهم معرفی شدند. در سال 1906، با معرفی یک واگن با باتری در آلتونا، در راه آهن پنسیلوانیا، سفر لیفتراک مدرن آغاز شد. این طرح به قدری محبوب بود که در بسیاری از حوزه‌های دیگر صنعت گسترش یافت اما تنها هدف آن حمل و نقل محموله از نقطه A به B بود تا اینکه بعداً مکانیزم بالابر اضافه شد و راه‌ اندازی لیفتراک شروع به شکل‌گیری کرد.

ماشین آلات بالابر برای چند دهه قبل از اینکه در واگن‌های بار راه آهن گنجانده شوند، وجود داشتند. در سال 1867، یک حق اختراع برای آسانسور قابل حمل ساخته شده از چوب، به ثبت رسید که از یک پلتفرم کنسولی شکل و بالابر استفاده می‌کرد. اولین ترکیب گزارش شده از بلند کردن افقی و عمودی در سال 1909 ظاهر شد، زمانی که یک کامیون تمام فولادی که قادر به حمل بار مورد نیاز بود، ساخته شد.

توسعه لیفتراک بعد جنگ جهانی

مانند بسیاری از ساخته‌های مکانیکی، شروع جنگ در سال 1914 به طور چشمگیری توسعه لیفتراک را تسریع کرد. کمبود نیروی انسانی به دلیل خدمات ملی به این معنی بود که ماشین آلات بالابر تقاضای زیادی داشت و در سال 1915 اولین کامیونی که هم به صورت افقی و هم به صورت عمودی بار جابجا می‌کرد، معرفی شد. در عرض دو سال، «شرکت کلارک» یک کامیون متعادل ساخت که امکان عملکرد نشسته را فراهم می‌کرد و در اواسط دهه 1920، «شرکت ییل» شروع به ساخت اولین ماشین‌ها با چنگال‌های بالابر و دکل بلند کرد.

تغییرات و اضافات متعددی در طراحی ظاهر شدند و طی دهه بعد از آن نیز تغییراتی دیگری مانند کوتاه شدن پایه چرخ، قابلیت کج شدن در مکانیزم بالابر و اضافه شدن پالت‌ها در دهه 1930 رخ دادند. اما یک بار دیگر جنگ بود که توسعه بیشتر را ضروری کرد، با جنگ جهانی دوم استفاده از لیفتراک برای بارگیری کالا در واگن‌ها و کشتی‌ها ضرورت شد.

بریتانیا نیز در همین زمان شروع به استفاده صحیح از وسایل نقلیه کرد، ابتدا مدل‌هایی را از ایالات متحده وارد نمود و سپس شروع به تولید داخل کرد. لیفتراک‌ها در حال حاضر ماشین آلاتی آشنا در انبارها و کارخانه‌ها در سرتاسر جهان هستند و اگرچه از هر نظر کاملاً مدرن شده‌اند، اما عملکرد اصلی‌شان از اواسط قرن بیستم تغییر چندانی نکرده است و این ثابت می‌کند که طراحی مؤثر و کاربردی در هر زمان قابل استفاده است.

نحوه کارلیفتراک

نحوه کار لیفتراک

لیفتراک با دیفرانسیل عقب و یک چنگال قابل بالا آمدن در جلو که محموله و مواد را می‌توان برای حمل و نقل روی آن قرار داد،کار می‌کند. توانایی بلند کردن و پایین آوردن شاخک به صورت عمودی توسط اپراتور، از طریق اهرمی حاصل می‌شود که فشار درون سیلندرهای هیدرولیک دستگاه را کنترل می‌کند. لیفتراک‌ها توسط دو مکانیزم درهم تنیده، سیلندرهای هیدرولیک و قرقره‌های زنجیره غلتکی که از فشار برای بالا و پایین بردن بار روی شاخک استفاده می‌کنند، کار می‌کنند.

قدرت بالابر توسط فشار در سیلندرهای هیدرولیک ایجاد می‌شود که به موجب آن یک پمپ هوا، هوا را به داخل سیلندرهای هیدرولیک می‌کشد و سپس با گاز پر می‌شود. این کار با افزایش فشار، روی سر پیستون لیفتراک متمرکز شده و در نتیجه نیروی خالص رو به بالا ایجاد خواهد کرد. این مهم منجر به یک تعادل فیزیکی می‌شود که در آن نیروی حاصل از گاز، برابر با نیروی رو به پایین بار لیفتراک است. مسئولین لیفتراک می‌توانند شاخک‌ها را بالا و پایین بیاورند، از شیفترهای جانبی برای جابجایی بارها و کج کردن تیرک استفاده کنند تا کپه از چنگال‌ها سر نخورد.

مزایای استفاده از لیفتراک

در ادامه فقط چند نمونه از برخی از مزایای اولیه مرتبط با استفاده از لیفتراک در یک محیط تجاری یا صنعتی آورده شده است:

  • راندمان سوخت بالا: از آنجایی که لیفتراک‌های امروزی عمدتاً برقی هستند، نسبت به ماشین‌های گازسوز گذشته بسیار کارآمدتر خواهند بود. این بدان معناست که برای فعال نگه داشتن لیفتراک خود نگران صرف هزینه‌های زیاد برای سوخت نخواهد بود.
  • ظرفیت‌های مختلف بار: لیفتراک‌های امروزی نسبت به مدل‌های قدیمی قادر به بلند کردن بارهای بسیار سنگین‌تر هستند. برخی از لیفتراک‌ها توانایی جابجایی بین 15 تا 20 تن مواد را دارند. این بدان معناست که شما می‌توانید لیفتراک‌ها را تقریباً با هر نوع ظرفیتی که برای انجام کار در تأسیسات خود پیدا کنید.
  • حفظ ایمنی کارگران: لیفتراک ها به لطف به روز رسانی در ساخت و طراحی، ایمن‌تر از همیشه هستند. در حال حاضر، لیفتراک‌ها با ویژگی‌های ایمنی متعددی ساخته می‌شوند که منجر به کاهش قابل توجهی در تعداد جراحات و مرگ کارگرانی که سعی در انجام فعالیت‌های مرتبط با لیفتراک دارند، شده است.
  • امکان اجاره لیفتراک: اگر توانایی خرید لیفتراک را ندارید، معمولاً می‌توانید لیفتراک اجاره‌ای با قیمت مناسب پیدا کنید. این کار باعث می‌شود تا بتوانید در هزینه‌هایتان صرفه جویی و برای کارهای موقتی خود، یک لیفتراک مناسب اجاره کنید.
  • سرعت و زمان بهینه: استفاده از لیفتراک به شرکت ها این امکان را می‌دهد که به راحتی کالاها را جابجا کنند. نیاز به نیروی انسانی را از بین ببرد و زمان لازم برای جابجایی کالا را کاهش دهند. لیفتراک‌ها همچنین به شرکت‌ها اجازه می‌دهند تا بار را به مکان‌هایی بالاتر از جایی که با نیروی انسانی قابل دسترسی نیست، منتقل کنند.

لیفتراک‌ دیزلی

انواع لیفتراک

لیفتراک‌های دیزلی مصرف سوخت کمتری دارند، در شیب‌ها به خوبی کار می‌کنند و همچنین گزینه قدرتمندتری برای بکسل کردن هستند. لیفتراک‌هایی که با دیزل کار می‌کنند تا 50 تن ظرفیت دارند و اغلب در پروژه‌های بزرگ و مشاغل در فضای باز مورد استفاده قرار می‌گیرند. بدین دلیل که اندازه بزرگ‌تر و موتورهای قدرتمند این نوع لیفتراک، مقدار زیادی صدا و دود ایجاد می‌کند.

لیفتراک دیزلی با سرعت بالابر و شتاب بهتر در مقایسه با آپشن‌های برقی، عملکرد بهتری ارائه می‌دهد. هزینه‌های سرویس و نگهداری نیز در مقایسه با لیفتراک‌های گازی کمتر است. از سوی دیگر، لیفتراک‌هایی که با ال پی جی کار می‌کنند، بی‌صداتر از همتایان دیزلی خود هستند و دود اگزوز نیز در آنها کمتر آزاردهنده خواهد بود. این ویژگی‌ها، لیفتراک‌های ال پی جی را برای محیط‌های داخلی (انبارها و کارخانجات سرپوشیده) و ایمنی نگه داشتن اپراتور مناسب ساخته است.

لیفتراک‌های ال پی جی به دلیل پاسخ‌ دهی بیشتر موتور، از مزایای سرعت بالابر و نرخ شتاب بیشتری در مقایسه با مشابه‌های دیزلی و الکتریکی برخوردار هستند. در حالی که لیفتراک‌های برقی قدرت و ظرفیت کمتری نسبت به لیفتراک‌های دیزلی و ال پی جی دارند، تحرک بیشتری را ارائه می‌دهند و نسبت به نمونه‌های دیزلی و گازی خود بسیار کم صداتر عمل می‌کنند.

یکی از جنبه‌هایی که باید در بررسی لیفتراک‌های برقی مورد توجه قرار گیرد، نیاز به شارژ روزانه آنهاست. لیفتراک‌های برقی معمولاً هشت ساعت کار می‌کنند و به هشت ساعت زمان شارژ شدن نیاز دارند، بنابراین برای انبارها و مکان‌هایی که می‌توانند دستگاه را یک شب شارژ نگه داشت، ایده آل هستند.

کاربرد لیفتراک

لیفتراک‌ها در طیف گسترده‌ای از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا ماشین آلات مناسبی برای بلند کردن، حمل و نقل و بارگیری مواد و محموله هستند. کاربردهای لیفتراک اغلب به موارد زیر تقسیم می‌شود:

صنعت ساخت و ساز

در ساخت و ساز، از لیفتراک برای حمل مواد یا بارهای سنگین، هم به صورت افقی و هم به صورت عمودی استفاده می‌شود. توانایی آنها در بلند کردن یکپارچه بارهای سنگین باعث شده است تا این ماشین آلات برای صنعت ساختمان ایده آل باشند. از لیفتراک برای حمل بلوک‌ها، مصالح ساختمانی، اعضای فولادی و غیره استفاده می‌شود.

لیفتراک حمل بار

انبارها و کارخانجات

استفاده از لیفتراک در عملیات انبارداری و کارخانجات ضروری است. از این وسایل برای چیدن مواد در مکان‌هایی استفاده می‌شود که دسترسی انسان به آنها آسان نیست. جدا از حمل کالا و مواد سنگین وزن، از لیفتراک می‌توان برای حمل تجهیزات بزرگ و سنگین نیز استفاده کرد. به عنوان مثال، بسیاری از شرکت‌های حمل‌ و نقل سنگین، از لیفتراک برای حمل وسایل از کامیون به روی زمین استفاده می‌کنند.

تخلیه و بارگیری کشتی‌ها

لیفتراک در انباشتن و تخلیه قایق‌ها در طول جنگ‌های جهانی، زمانی که نیاز به رویکردی سریع و سازنده برای چیدن سلاح‌ها و تدارکات احساس می‌شود، مورد استفاده قرار گرفته‌اند. این روزها، لیفتراک‌های هسته اصلی حمل و نقل وسایل در اسکله‌ها هستند. از این نوع ماشین آلات برای جابجایی محموله‌های مختلف برای سفر دریایی استفاده می‌شود. معمولاً برای داخل و یا خارج کردن محموله از کشتی، لیفتراک ضروری است.

برف روبی معابر

لیفتراک می‌تواند نیازهای مربوط به برف روبی را برطرف کند. افراد می‌توانند یک اتصال جانبی برای لیفتراک خریداری کنند که در جلو ماشین وصل می‌شود تا به برف روبی کمک کند. با این کار می‌توان یک مسیر پوشیده از برف را در جلو درب خانه یا محل کار تمیز کرد. همچنین، برای مناطق با بارش برف سنگین، همیشه لیفتراک‌هایی در مکان‌های شهری قرار داده می‌شوند تا در زمان بحران به سرعت وارد عمل شوند.

کلام آخر

لیفتراک یک کامیون صنعتی است که برای بلند کردن و جابجایی مواد در فواصل کوتاه استفاده می‌شود. توسعه این ماشین از زمان جنگ جهانی دوم گسترش بسیار یافت. اکنون لیفتراک به یک قطعه ضروری برای حمل بار در انبارها و صنایع مربوط به حمل و نقل محموله تبدیل شده است. از این ماشین آلات حتی برای امور ساخت و ساز و حمل مصالح ساختمانی نیز استفاده می‌شود. بنابراین، هر جا نیاز به جابجایی بارهای سنگین وجود داشت که از توان نیروی انسانی به دور بود، لیفتراک می‌تواند راهگشا باشد.

 

منابع:

https://blog.iseekplant.com

https://torcanlift.com/

https://www.eastmidlandsforklifts.co/

 

image_pdf